Het huisje staat op een prachtige locatie, kasteelpark Renswoude. De tuin was de reden dat we dit huisje gekocht hebben. Zo mooi gelegen, met statige oude bomen, en die parkachtige romantische sfeer… Hier kunnen we onze liefde voor tuinieren wel kwijt!


We tuinieren biologisch en turfvrij met respect voor de natuur. De totale oppervlakte is 2200 m2.


Onze tuin is nooit "af". Omdat we steeds weer nieuwe plannen hebben en graag experimenteren met de beplanting verandert de tuin voortdurend.

De tuin bestaat uit een aantal verschillende gedeelten. Door de tuinmuur wordt de tuin in tweeën gedeeld. Aan de kant van het huis bevinden zich het gazon met de imposante zevenstammige kastanjeboom, vaste plantenborders, het witte tuintje en nog wat kleinere hoekjes. Aan de andere kant van de muur, de zuidkant, ligt de moestuin, de buxustuin en het kippenveldje.

De tuinen

Vaste plantenborders

De vaste plantenborders zijn in najaar 2021 /voorjaar 2022 aangelegd. Voorheen was dit een groot gazon met alleen ondiepe bordertjes tussen de steunberen van taxus. Gelegen aan de noordkant van de tuinmuur, dus een groot deel van het jaar in de schaduw (pas ver in het voorjaar staat de zon hoog genoeg om dit stuk te beschijnen) lukte het niet om hier een mooie beplanting te krijgen.

Nu is het een gemixte beplanting, uitgekozen op droogtebestendigheid, aantrekkelijk voor insecten, niet al te smakelijk voor de vele wilde konijnen die hier rondhangen en met een natuurlijke uitstraling.

Veel hebben we zelf opgekweekt uit zaad.

Het witte tuintje

Oorspronkelijk was dit een erg schaduwrijk stuk van de tuin, aangelegd met schaduwminnende planten met veel variatie in bladvormen zoals hosta's, cimicifuga's, varens en siernetels. 

Door het weghalen van een overhangende els krijgt dit gedeelte nu erg veel zon, maar de meeste planten blijven het toch verrassend goed doen.

De beplanting is uitgekozen om bladvorm en hoofdzakelijk witte of cremewitte bloemen, met hier en daar wat lila van de hosta's.